Backpacken in China – de voorbereiding

 

Bart en ik zijn van 19 juli tot en met 23 augustus in China geweest om te backpacken. Vijf weken, in totaal dus 35 dagen om zo veel mogelijk van het enorme en vooral diverse land te genieten. De reis startte in Shanghai, waar Bart vijf maanden verbleef voor zijn minor. Door dit afstands- en tijdsverschil was het plannen van de reis af en toe lastig, maar het is gelukt! Een reis tot op de puntjes uitstippelen is natuurlijk niet leuk, maar in China soms onvermijdelijk. Daarom de volgende tips!

Treinkaartjes
De treinen in China werken niet zoals in Nederland. Omdat de afstanden zo groot zijn, moet je de kaartjes een maand van tevoren reserveren. Dit betekent dus ook dat je een globaal plan moet hebben : waar wil ik allemaal naartoe, en hoe lang wil ik er blijven? Wij zijn samen gaan zitten (voor Bart vertrok) en beslisten samen waar we allemaal naartoe wilden, met behulp van de Lonely Planet. Deze hebben we ook veel gebruikt om te bepalen hoeveel dagen we nodig hadden in een stad of dorp, afhankelijk van het aantal bezienswaardigheden. Een zeer waardevolle aankoop dus!

Visum
Het visum is al een aardige smak geld, ruim honderd euro voor een stempel in je paspoort. Toch is het noodzakelijk. Het visum mag drie maanden voor vertrek aangevraagd worden, via de post of via de ambassade. Ik zelf heb alle papieren aangetekend opgestuurd, dat scheelde weer een treinkaartje! Naast de standaard papieren en je paspoort is het ook verplicht om hotelreserveringen mee te zenden. Wanneer je via booking.com reserveert, kun je tot 24 uur voor de reserveringsdatum kosteloos annuleren. Je kunt dus na het ontvangen van je visum gewoon je ho(s)tels wijzigen zonder dat je daarmee in de problemen komt.

Vaccinaties
Je krijgt een aantal vaccinaties, afhankelijk van de gebieden waar je naartoe wilt. Maak op tijd een afspraak bij de huisarts, want uiterlijk drie weken voor vertrek moeten de vaccinaties gezet zijn!

Telefoon
Zoals je misschien al wel (of niet) wist, zijn verschillende applicaties in China geblokkeerd. Met wifi kun je op whatsapp, maar daar is ook alles mee gezegd. Applicaties zoals google, facebook en instagram kun je alleen bereiken door gebruik te maken van VPN. Hier betaal je enkele euro’s per maand aan. Voor sommigen een overbodige luxe, voor anderen toch wel heel erg fijn.

Inpakken
Het gevaarlijke van inpakken is dat je al gauw veel te veel meeneemt. Aangezien je met je backpack overal heen gaat is het verstandig zo min mogelijk in te pakken. In vrijwel elk hostel is er een goedkope wasservice aanwezig, evenals het huren van handdoeken voor een paar cent. Omdat het in de zomer ontzettend warm en benauwd kan zijn, is het wel lekker om shirts (en broeken) met een dri-fit stofje mee te nemen. Ook hebben we sneldrogende handdoekjes meegenomen. Niet de meest ideale manier om je haren mee te drogen, maar wel noodzakelijk (sommige hostels verhuurden geen handdoeken).

Verder belangrijk
DEET 50%, studentenkaart (voor korting bij bezienswaardigheden), slippers, wattenstaafjes, nagelknipper, zakdoekjes (want wc’s hebben geen wc-papier).

Hoe voorbereid ga jij op reis?

DSC_0563

2 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Very Vera schreef:

  Hey Jennie,

  Leuk eerste artikel! Erg handig die tips.
  Maar vertel, geen wc papier op de wc’s? Hoe doen die mensen dat!?

  Like

  1. jennemiekegoorts schreef:

   Hey Vera, dat klopt! In China zijn de mensen niet zo fris šŸ˜‰ Ze nemen zakdoekjes mee, wat wij ook hebben gedaan. Die kun je op elke hoek van de straat kopen!

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s